onsdag 21. november 2007

Jubileum (2)





Om et snaut halvår, i april/mai 2008, er det førti år siden denne blogger, og islandske Oli Joensen, som seinere skulle bli sjefredaktør i Morgunbladid i Reykjavik, vannkjemmet lokkene og tok oss over Check point Charlie for å gå på dans i det sagnomsuste Cafe Moskau i Karl Marx Allee i Øst-Berlin.
Oli hadde for anledningen tatt på seg sin hvite smoking, og med sitt store hvite Solidox-smil og den snorrette sideskillen i det gylden blonde håret var det ikke fritt for at han fikk trøtte og slitne østberlinere til å se surt på oss da vi entret undergrunns banen i Friedrich Strasse.
For dem må han jo ha sett ut som selve skrekkbildet på Amerikaneren. Det skulle ikke forundre meg om det var nettopp den reaksjonen Oli ville fremprovosere...
Tidligere på dagen, etter at vi som snarest hadde vært innom det nybygde pressepalasset til Axel Springer og sett på ødeleggelsene som påskeopprøret noen uker tidligere hadde påført vinduene i inngangspartiet, var vi blitt tatt i mot i presseklubben i det øst-tyske journalistforbundet.
Det var også beliggende i Friedrich Strasse, og derfra ble vi kjørt rundt i svarte limousiner lastet til randen med vodka, til alt de kunne finne på å vise oss i sin fredselskende hovedstad.
Sammen med en gruppe journalister fra Nordisk Kursus i Journalistikk i Århus var vi på en ukes ekskursjon i Berlin, hvor vi ble mottatt som konger av byregjeringer både i øst og vest..
På Kafe Moskau var det dans til vestlige toner, spilt av et ungarsk orkester, og rett over gata lå den flotte Kosmos Kino, der det ble vist vestlige filmer, en helt spesiell foreteelse på disse tider. I dag heter den Kino International og er forsatt i full drift.
På kafeen, som har stått tom siden 1995, er det nylig, så vidt vi kunne se, påbegynt oppussingsarbeider (På bildene: Dagbladets kryssordreporter Rolf Hansen og coblogger Sidsel). I Berlins arkitekturguide, utgitt i 2006, er kafeen avbildet overgrodd med busker og kvas, men nå ser det altså lysere ut...
Kanskje blir det en ny dans på Kafe Moskau. Men twisten er jo ute igjen..bjørn

Ingen kommentarer: