lørdag 10. november 2007

O' lykke (2)

I forrige uke var vi i det gamle, vakre konserthuset her i Berlin og så og hørte en flott versjon av Mozarts Reqiem, og denne uka har vi vært i Deutsche Oper og sett, og ikke minst hørt, operaene Cassandra (Vittorio Gnecchi) og Elektra (Richard Strauss). Irene Papas (som spilte Elektra i filmen) var dessverre ikke med..
Det handler om Agamemnons kone Klytemnestra som har fått seg en elsker i løpet av mannens krigsfravær i Troja i ti år. Hun får hjelp av ham til å drepe Agamemnon, som ofret deres felles barn, lillejenta Iphigenies, til gudene for å få god bør over til Lille-Asia da han reiste i krigen.
Klytemnestra, fantastisk sunget av Susan Anthony i den første delen, sliter tungt med en svær øks og et blodig offerlam i hendene den første timen, mens elskeren går rundt i mørk dress med henda i lomma. Det forhindrer ikke at de får utført drapet når Agamemnon vel kommer.
I annen del bakser Klytemnestras datter Elektra (Jeanne-Michele Charbonnet) i gjørma i det som skal være bakgården på Agamemnons slott, og konspirerer med diverse figurer om hvordan de skal få tatt livet av mora og elskeren, som altså i første omgang tok livet av Agamemnon. Og vips!, der står Orestes, den fortapte bror, og utfører villig den grusomme dåd..
Mye god og blodig komikk her, men altså fantastiske sangere, som presterer optimalt under de mest sinnssyke arbeidsforhold. Og i kveld er det Truls Mørk i Filharmonien på postdamenes plass! bjørn

2 kommentarer:

Anonym sa...

Misunnelsen er grenseløs. Har dere vært i Komische Oper?

Egil

Anonym sa...

Postdamene ringer heller ikke mer, kanskje er de i Berlin alle sammen. Der er det jo plass.

Alt er jo så mye større der, også Alexander Kiellands plass.

Egil