fredag 2. november 2007

Skrekkmonumentet


For litt mer enn 110 år siden, den 1.mai 1896, åpnet en enorm handels utstilling på et 900.000 kvadratmeter stort område i den svære Treptower-parken i Øst-Berlin, langs den sørlige bredden av Spree, bare noen meter fra det som i dag er den hyggelige ølstua ”Hugo der Reisende” i katakombene under S-banestasjon Treptower Park.
Tanken var å arrangere en verdensutstilling som den i Paris noen år tidligere, men Keiser Wilhelm, som var tenkt som utstillingens høye beskytter, var ikke begeistret for tanken. Men han kunne ikke forhindre at utstillingen ble en stor suksess.
Mer enn tre millioner mennesker var innom utstillingen og besøkte blant annet de 300 utstillingsbygningene, der bl.a. industriselskapet AEG sørget for belysningen med tusenvis av glødelamper, en sensasjon på den tiden, og selveste Wilhelm Conrad Røntgen demonstrerte sin splitter nye oppfinnelse: Røntgenstrålene.
Midt i det enorme messeområdet ble det anlagt en flere hundre meter lang sjø, som ble kalt Neuer-See. I dag kan vi besøke det sovjetiske krigsminnesmerket på dette stedet. Det ligger i en lang senkning i terrenget som trolig stemmer ganske nøyaktig med bassenget fra den gang.
Til sammen fem tusen sovjetiske soldater ble gravlagt her på slutten av 1940-tallet. Men her fins ingen navn. Selvfølgelig heller ingen religiøse symboler, slik vi er vant til. Bare enorme mengder stein og betong, Stalin-sitater i gullskrift, og groteske, krigsforherligende opptil ti meter høye helteskulpturer og steinrelieffer(bildet).

Ingen kommentarer: